Over

Maaike Hoonhout | MKHNHT

IMG_7520_wix.jpg

Inspiratie

Ik vind inspiratie in het alledaagse. Tijdens het wandelen door de polder, boodschappen in mijn stad Gouda of op weg naar het werk. Ik sta regelmatig stil om op te gaan in mijn omgeving. En om deze momenten vast te leggen. Ik geniet van de kleuren en speel met lange schaduwen in de avondzon. Het is dubbel genieten als je door de spiegeling in het water de wereld op zijn kop kunt bekijken. Daar ben ik dan letterlijk ondersteboven van! (De omgedraaide beelden worden ook wel door sommigen 'Hoonhoutjes' genoemd).

 

Door de gevonden 'plaatjes' te ordenen op kleur ontstaat er een kleurrijke collage, waar de Goudse Welkomstmuur een bekend voorbeeld van is. Ook haal ik inspiratie uit afval: Wastefaces zijn gezichten gemaakt van puntenslijpsel of de resten van een ontbijt. 

Gouda

Ik ben Goudse in hart en nieren. In 1973 geboren in het naburige Reeuwijk, waarna we naar Gouda verhuisden en ik in de binnenstad opgroeide. Ik fietste als kind alle wijken van Gouda door, ken de stad dus van jongs af aan op mijn duimpje.

 

Inmiddels woon ik met mijn man en twee zonen op een vrij groene plek in de wijk Korte Akkeren. Dichtbij de binnenstad, dichtbij de polder en uitvalswegen. 


Creatief duizenddingen doekje

Creativiteit in de vorm van tekenen en ontwerpen heb ik van huis uit meegekregen en dat heeft zich vanaf de middelbare schooltijd steeds meer mogen ontwikkelen. In 1995 studeerde ik af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag (KABK). Na een aantal jaren op bureaus te hebben gewerkt, heb ik gekozen voor zelfstandig werken als grafisch ontwerper. Sinds 2007 vormen Waltraud Wernecke en ik het grafisch ontwerpersduo 3MegaWatt. 

 

MKHNHT

Onder het label MKHNHT (Maaike Hoonhout zonder klinkers) presenteer ik mijn vrije (foto)werk. Social media is mijn expositieruimte, waar ik mijn foto’s en kunstwerken als eerste deel met vrienden en volgers. Mijn werk vindt ook een weg naar de analoge expositieruimtes en de muren van liefhebbers.


Missie

Ik word geïnspireerd door de vele mooie initiatieven in de stad. Ik hoop zelf ook een steentje bij te dragen door te laten zien en ervaren hoe mooi Gouda is. Dat we deze positieve vibe nog lang met elkaar mogen vasthouden!

Opleiding

Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (Den Haag)

Antonius College (Gouda)

Werkervaring

2007 - heden: 

3MegaWatt Grafisch Ontwerpers

 

2003 - heden:

MKHNHT - vrijwerk & (foto)grafisch werk

1997 - 2002:

2d3d (Den Haag)

1996- 1997:

SWSL (Rotterdam)

1995 (stages)

Studio Anton Beeke (Amsterdam)

2d3d (Den Haag)

Visser & Poortman (Amsterdam)

Vrij werk

EXPOBOEK: Dubbel genieten van Gouda (2019)

 

EXPOBOEK: Het onstilbare verlangen te creëren (2018)

 

Expositie

Vakantiegevoel in de Chocoladefabriek

De Welkomstmuur (2014-heden)

Expo in het Huis van de Stad (2013)

Dichtbundel 'Ode aan alledag' (2013) samenwerkings-project met Klara Smeets en Waltraud Wernecke

Expositie IJFF

Fotofestival (2012)